Jak wybrać idealny baton białkowy?

Prawidłowa dieta jest nieodłącznym elementem zdrowego, aktywnego trybu życia. Skomponowanie posiłków, które zawierają odpowiednie ilości najważniejszych składników odżywczych, w tym białek, jest dość trudne i wymaga od nas pewnego poziomu wiedzy. Bardzo często jednak nie mamy czasu, aby pieczołowicie przygotowywać każde danie w domu i musimy sięgać po gotowe produkty. Jak z szerokiej gamy artykułów wybrać te najlepsze? Wiele z nich znajdziemy w sklepie tanie-odzywki.pl.

Właściwości odżywek białkowych

Odżywki białkowe zażywane są przez amatorów i zawodowców, niezależnie od wykonywanej dyscypliny sportowej. Dzieje się tak, ponieważ białka są głównym budulcem mięśni, a także biorą udział w wielu procesach, w tym w wytwarzaniu hormonów, enzymów, neuronów, kwasów nukleinowych i składników układu odpornościowego. Są niezbędne do wzrostu i regeneracji tkanek. Niedobór białka prowadzi do poważnych zaburzeń zdrowotnych, a w przypadku sportowców zwiększa ryzyko występowania uciążliwych i niebezpiecznych kontuzji.

o_5228_c1537163Wartość i rodzaj białka w batonach

Przy zakupie pamiętajmy o tym, że baton białkowy powinien mieć co najmniej 20 gramów białka. Według badań ta wartość stanowi bodziec dla organizmu do syntezy białek i tworzenia nowych tkanek. Czy większa ilość białka jest korzystniejsza? Z jednej strony tak, ponieważ zapewni większą sytość, więc dzięki takiej przekąsce rzadziej będziemy chcieli coś podjadać między posiłkami, jednak z drugiej to 20 gramów jest wartością optymalną, by uzupełnić braki po intensywnym treningu.

Za najlepsze batony białkowe uznaje się te, które stworzono z dodatkiem serwatki lub mieszanki serwatki i kazeiny. Niektóre firmy starają się zwiększyć całkowitą ilość białka poprzez użycie białka sojowego, jednak to właśnie serwatka sugeruje, że producent podejmuje próbę użycia wysokiej jakości składników.

Im mniej składników, tym lepiej

Zwracajmy uwagę na skład produktów. Głównie w batonach powinny znaleźć się elementy będące źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów. Nie należy jednak od razu skreślać tych, których skład na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt długi – może być to jego zaletą, ponieważ w batonie znajdują się także witaminy i minerały, których brakuje w innych wyrobach.

Najważniejsze jest jednak to, byśmy byli świadomi proporcji, jakie powinny być zachowane w batonach białkowych. Przede wszystkim liczy się zasada mówiąca o tym, że baton ma mieć mniej węglowodanów netto w stosunku gramów białka. Nie obawiajmy się jednak tłuszczów. Te zdrowe, np. z oleju kokosowego czy masła kakaowego, stanowią świetne źródło energii i kalorii, a nie powodują niepotrzebnego przyrostu masy tłuszczowej.

Szeroki wybór batonów białkowych znajdziesz na: http://tanie-odzywki.pl/6-batony-i-napoje